Sunglass Structure Analysis

- Aug 23, 2018-

Solglasögonens färg bestämmer vilka delar av spektrat linsen absorberar. Tillverkare använder olika färger för att producera specifika effekter.

1. Grå är en mycket bra allmän färg, vilket minimerar färgförvrängning och reducerar ljusstyrkan. Grålinser ger skydd mot glans, vilket gör dem idealiska för körning och allmän användning.


2. Gula eller guldlinser minskar blått ljus samtidigt som fler ljusfrekvenser passerar genom linsen. Eftersom blått ljus kan studsa och sprida mycket ljus kan det producera en bländningseffekt som kallas blå emalj. I själva verket eliminerar gult den blå delen av spektret, vilket gör att alla föremål visas ljusa och tydliga. Det är därför de snöskyddade solglasögonen är generellt gula. Dessa färger gör färguppfattningen lite snedvridd, så solglasögon av den här färgen är inte lämpliga för aktiviteter som kräver noggrann färgigenkänning.


3, gult och brunt är också mycket bra allmänna färger. De minskar reflexeffekter, och förutom UV kan deras unika molekyler absorbera högre frekvensfärger, till exempel blå. Studier har visat att långvarig exponering för nära ultraviolett ljus (som blå och lila) är en av orsakssambanden till katarakt. I själva verket har Sun Tiger en speciell version som heter Blue Blockers som innehar patentet. Dessa solglasögon, som gula linser, orsakar färgförvrängning men ökar kontrast och skärpa.


4. Den gröna linsen kan filtrera bort något av det blå ljuset och minska bländningseffekten. Bland alla färglinser erbjuder gröna linser den högsta kontrast och maximal skärpa, så de är populära.


5. Lila och rosa linser ger bästa kontrast på en grön eller blå bakgrund. Därför är de ett bra val för jakt och vattenskidor.


Många solglasögonstillverkare använder en process som kallas konstant densitet för att färga linsen. Det här är den äldsta metoden att göra solglasögon, och hela glas- eller polykarbonatblandningen har samma färg. Under tillverkningen av linsen är således färgen inuti linsen. Det är också ett sätt att färga ett lager av ljusabsorberande molekyler på ytan av rent polykarbonat. Den vanligaste metoden för färgning av polykarbonatlinser är att suga linserna i en speciell vätska innehållande färgämnen så att det färgade materialet absorberas långsamt av plasten. Om du vill göra färgen mörkare, förläng bara tiden linsen blötläggs i vätskan.